De manuele en de orthomanuele geneeskunde behandelen die klachten die te maken hebben met het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel in de wervelkolom.

Orthomanuele geneeskunde
In de orthomanuele geneeskunde wordt onderzocht of het skelet nog goed ‘uitgelijnd’ is. In het bekken of de wervelkolom kunnen onder invloed van vallen of een verkeerde houding kleine verschuivingen optreden. Dit geeft een scheefstand van het bekken of de wervels. Ook in de gewrichten van armen en benen kan dit gebeuren. De correctie van de scheefstand gebeurt door in bepaalde richtingen een vibrerende druk uit te oefenen op de wervel of delen van het bekken.

Indicatiegebieden voor verwijzing
– Vanuit de nekwervelkolom: pijn en stijfheid van de nek, pijn die doortrekt naar de armen, hoofdpijn, migraine, duizeligheid, whiplashklachten.
– Vanuit de borstwervelkolom: pijn tussen de schouderbladen, pijn op de borst, hartkloppingen, hyperventilatie, maag- en darmklachten.
– Vanuit de lendenwervelkolom en het bekken: pijn of krampen in de benen, stijfheid in de rug, pijn in de onderbuik, klachten van de dikke darm (problemen met de ontlasting, spastische dikke darm), menstruatieproblemen.
– De armen: pijnen in de schouders, ellebogen of polsen, tennisarm.
– De benen: pijn of vermoeidheid in de heupen, knieĆ«n, enkels en voeten.

Diagnose en behandeling
In de manuele geneeskunde wordt de beweegbaarheid van een gewricht vastgesteld door dit te testen. Als er een bewegingsstoornis (blokkering) aanwezig is, wordt dit opgeheven door middel van een manipulatie. Een manipulatie is een snelle, exact gericht en gedoseerde impuls, toegepast op het geblokkeerde gewricht. Het hierbij optredende ‘knapje’ betekent dat het gewricht weer los, vrij beweeglijk is. Ook injecties en receptuur behoren tot het terrein van de manuele geneeskunde.